Banan- och chokladmoussetårta

26 februari, 2019

Jag är ambassadör för den danska sajten kagetid.dk som jag verkligen kan rekommendera om man förstår danska. Det är en superbank med recept där man själv går in och bygger sin egen tårta, paj eller cupcake utifrån en miljon olika kombinationer. Där byggde jag den här tårtan, och så vips så får man ut receptet. Hur bra som helst!

RECEPT
Tårtan är 16 cm i diameter och räcker till 8-10 personer

Bananbotten
3 ägg
125 gram socker
110 gram vetemjöl
2 tsk bakpulver
80 gram smält smör
2 st bananer
2 tsk vaniljsocker
1 näve chokladknappar

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader vanlig ugn).
2. Vispa ägg och socker luftigt.
3. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det i smeten.
4. Vänd i det smälta smöret.
5. Mosa bananerna och vänd ner dem i smeten tillsammans med chokladknapparna.
6. Häll smeten i formen och baka i ca 20-25 minuter tills en sticka kommer ut torr.
7. Låt kakan svalna helt.

Chokladkaffemousse
3 gelatinblad
200 gram hackad mörk choklad (ca 55%)
1 dl starkt kaffe
2 msk strösocker
3 dl vispgrädde

1. Lägg gelatinet i kallt vatten.
2. Smält chokladen tillsammans med kaffe och socker.
3. Lägg i gelatinet och låt det smälta. Låt sedan chokladen svalna något.
4. Vispa grädden lätt och vänd samman med chokladen.

Montera tårtan
1. Dela tårtbotten i två delar.
2. Samma form som du bakade botten i klär du med bakplåtspapper i botten och tårtplast längs kanterna.
3. Lägg en bananbotten i botten och häll hälften av moussen över. Lägg på nästa bananbotten och häll på resten av chokladmoussen. Ställ in i frys i 30 minuter.

Chokladlock
100 gram hackad mörk choklad (ca 55%9
50 gram smör
(jag gjorde mitt lock för tjockt, så det var svårt att skära igenom, därför kommer ditt lock att bli tunnare än det du ser på bilden)

1. Smält försiktigt tillsamman och häll över tårtan när moussen har stelnat något. Snurra och luta lite på formen så att den fördelar sig jämt över kakan. Ställ sedan in i frysen över natten, eller i 5-6 timmar.

Mjölkchokladband
200 gram mjölkchoklad

1. Mät och klipp till ett stycke tårtplast som går precis runt tårtan och som är lika högt som tårtan.
2. Temperera chokladen och stryk ut ett tunt lager på plastbandet. Låt det vila i någon minut och fäst det sedan runt den frusna tårtan som du tagit ur sin form. Tryck till och sätt sedan in i frysen i några minuter.
3. Ta sedan loss plasten från tårtan.

Chokladdekorationer
100 gram mörk choklad

1. Temperera chokladen och stryk ut den på en bit tårtplast. Dra med en kam så att det blir ränder och snurra plasten och låt stelna. När det stelnat lossar du plasten från chokladen. Kolla in mina highlights som heter ”tips” på Instagram, där visar jag hur man gör.

Kristalliserad choklad
100 gram dulceychoklad eller vit choklad
100 gram vatten 100 gram socker
1. Smält chokladen i en stor värmetålig bunke.
2. Koka upp vatten och socker till 130 grader.
3. Häll sakta den heta sockerlagen i chokladen medan du vispar med en elvisp. Väldigt snabbt kommer chokladen att kristallisera sig.
4. Häll ut chokladen på ett bakplåtspapper och låt det svalna helt.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
4 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Skall hela botten bakas i EN form eller delas upp i två formar när den bakas?

    Har precis bakat botten nu i varmlufts ugn och fick lägga till 15 minuter på de angivna 35 min innan den inte var flytande i mitten längre….

    Eller kan det vara hur stora bananerna är som påverkar tillagningstiden?

    Detta är 7:e tårtreceptet jag bakar av dina och tiden i ugnen brukar stämma väldigt bra…

    Mvh Sofia

    • Gjorde om botten och då blev den perfekt, ingen aning vad som gjorde skillnaden då smeten kändes lika dan båda gånger. Första gången hade jag övermogna bananer och andra gången bananer som enbart var gula och något mindre i storleken.

      Lyckades inte temperera mjölkchokladen perfekt, men den fäste bra ändå på tårtan. Men jag tyckte inte att kanten mellan mjölkchoklanden och locket på tårtan blev perfekt så jag gjorde en droppkant med annan choklad för att täcka detta.

      Väldigt bra och rätt så enkelt recept om man hoppar över chokladdecorationerna!

  • Sissi Bengtsson

    Oj vilken goding till tårta! Denna måste testas någon gång! Tack för all fin inspiration du ge med dina tårtor, guld värt!
    Den vita chokladdekoren, vet du hur länge den går att spara, funderar att förbereda inför ett kalas om två veckor. Tänker socker, och choklad bör väl inte förlorad så snabbt 😉 ?

    • A
      Emma Brink Rask

      Jag gjorde en laddning till nyårsafton som jag fortfarande använder så det går hur fint som helst!

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg