Banan- och chokladdessert med saltkola

3 januari, 2018

Här kommer receptet på desserttallriken jag gjorde till Nyårsafton. En riktig fest för gommen som passar både gamla och och unga smaklökar.

Det var väldigt kul att göra desserttallrik så det kan ni nog räkna med att få se mer av här på bloggen. Man kan välja att göra varje del separat också såklart, men tillsammans var de gudomliga.

Ok, här kommer alla recept, det är några stycken så häng med! De är i sig ganska enkla, men ska man göra alla så behöver man ha lite framförhållning.

RECEPT

Saltkolamousse
1 gelatinblad
2 dl grädde
1 dl karamelliserad mjölk
flingsalt

1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 5 minuter
2. Vispa grädden lätt, den ska ge former när du drar vispen genom den men ändå vara flytande.
3. Värm en tredjedel av den karamelliserade mjölken i micron eller i en liten gryta och smält därefter gelatinet i den. Rör samman med resten av den karamelliserade mjölken. Tillsätt så mycket salt som du vill ha, jag tog ca en halv tsk.
4. Vänd försiktigt ner den karamelliserade mjölken i den vispade grädden.
5. Häll i silikonformar och ställ in i frysen.

Banan- och chokladbrownie
110 gram smör
150 gram farin strö
50 gram strösocker
1 ägg
125 gram vetemjöl
2 mogna bananer
1 tsk vaniljpulver eller vaniljextrakt
100 gram mörk choklad

1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en form ca 20×20 cm med bakplåtspapper
2.Vispa ägg, farinsocker och strösocker fluffigt.
3. Smält smöret och vispa det i ägg- och sockerblandningen.
4. Mosa bananerna och vänd ner dem i smeten.
5. Tillsätt mjöl och vanilj och blanda tills smeten är blandad.
6. Hacka chokladen grovt och vänd ner i smeten.
7. Häll smeten i formen och baka i ca 20-25 minuter. Kakan ska ha satt sig men vara lite ”wobblig”
8. Låt kakan svalna helt.

Chokladganache
0,5 dl grädde
100 gram mjölkchoklad

1. Värm grädden till kokpunken
2. Finhacka chokladen och lägg den i en bunke.
3. Slå grädden över chokladen och rör till en blank ganache.
4. Låt svalna till spritsbar i rumstemperatur.

Bananglass
0,5 vaniljstång
1,5 dl mjölk
2 dl vispgrädde
3 äggulor
1,5 dl socker
1 gelatinblad
2 bananer
1 msk pressad citron

1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
2. Lägg vaniljfrön och stången med mjölk och grädde i en kastrull. Värm under omrörning upp till 80 grader och ställ åt sidan.
3. Vispa äggulor och socker fluffigt. Vispa ner gräddmjölken i äggfluffet och häll tillbaka allt i kastrullen.
4. Låt det försiktigt sjuda till 80 grader.
5. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 5 minuter.
6. Häll över glassmeten i en bunke och rör ut gelatinet i den. Låt det svalna och stå kallt över natten.
7. Ta upp vaniljstången.
8. Skala och mixa bananerna med citronsaften och tillsätt dem i glassmeten.
9. Kör glassen i glassmaskin eller frys i bunke och vispa med elvisp en gång i timmen tills glassmassan är krämig.
10. Häll över glassen i silikonformar och frys.

Karamelliserade popcorn
3 dl poppade och saltade popcorn
2 dl strösocker
75 gram smör

1. Häll sockret i en tjockbottnad kastrull och låt det smälta till en gyllenbrun färg.
2. Tillsätt smöret och rör om.
3. Vänd i popcornen och rör om försiktigt.
4. Häll ut allt på ett bakplåtspapper och separera popcornen med två gafflar, eller med fingrarna ordet inte är allt för varmt.

Koraller
0,8 dl vatten
0,3 dl neutral olja
10 gram vetemjöl
en nypa salt
gul pastafärg eller karamellfärg.

1. Blanda alla ingredienserna i en liten skål
2. Hetta upp en teflonpanna utan olja
3. Häll en matsked av mixen i pannan, låt den steka i några minuter tills den inte bubblar längre. Ta upp med en stekspade och låt den svalna på en bit hushållspapper.
4. Torka ur pannan och fortsätt med resten av mixen.

Det som glassen ligger på är oreo-kex där jag skrapade bort det vita och mortlade tillsammans med ett digestivekex. Sen har jag också dekorerat med det som blev över av mjölkchokladganachen och dulce de leche och små bitar av fudge.

Dela det här inlägget:
4 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej! Vilken fantasktisk efterrätt. Hur många är receptet för?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det beror lite på hur stora man gör de olika delarna och hur stora formar man har, men c 8.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg