Bakformar – materialet avgör hur din kaka blir

9 november, 2022

Materialet på din bakform avgör hur resultatet på din kaka blir. Olika material som plåt, aluminium, glas eller silikon reagerar och distribuerar värme på helt olika sätt, vilket såklart påverkar hur din smet och kaka gräddas. 

Länge tänkte jag inte alls på hur materialet på formen jag använde påverkade hur kakan blev som färdigbakad. Jag kunde bara inte förstå varför jag fick olika resultat fast jag använde samma recept i samma ugn varje gång. Men sen började jag förstå hur olika material på formar spelar roll för kakan. Att plåt, glas, silikon, aluminum ger olika resultat är ju ganska självklart egentligen, och till och med skillnaden av att grädda i en mörk eller ljus form. Det behöver inte betyda att någon viss form är rätt eller fel, det handlar snarare om vad man är ute efter. Ibland vill man ha mycket färg, ibland lite etc.

Men låt oss gå igenom materialen en och en och se hur det reagerar på värme och vad det gör med en smet.

Silikonformar

Silikon leder värme otroligt dåligt. Du kan praktiskt taget ta ut en silikonform ur en 175 grader varm ugn med bara händer utan att bränna dig. Om du gräddar en sockerkakssmet i en silikonform så kommer den att få nästintill ingen färg, den kommer att ta lång tid på sig att bli klar och knappt få någon skjuts som får den att resa sig. Resultatet blir  en blek, platt och svampig kaka. Dessutom så är det svårt att få loss en mjuk och fluffig kaka från en silikonform.
Det händer dock att jag gräddar en och annan botten i silikonform. Ofta då en brownie eller blondie och för att jag vill ha den i en storlek som jag kanske bara har i en silikonform. Den ska inte resa sig så mycket och jag är inte ute efter någon färg, sen fryser jag den innan jag ploppar ut den ur formen.
Silikonformar tål hög ugnsvärme, men jag måste säga att jag oftare använder dem för att frysa grejer än för att grädda.

Här hittar du silikonformar >>

Formar i glas och porslin

Glas och porslin tar lång tid på sig att värma upp och innan det har blivit riktigt varmt så funkar det som en isolering mellan ugnens värme och smeten i formen och saktar ner uppvärmningen av kakan. Det tar alltså längre tid att grädda en kaka i en glasform. Och på samma sätt så är det lätt att man överbakar en kaka i en glasform. När det väl har värmts upp så behåller det värme mycket längre än andra material. Det gör att din kaka eftergräddas en stund efter att du tagit ut den ur ugnen. Fördelen med glas är att det är genomskinligt och du kan se kakan genom. Du riskerar inte heller att materialet ger någon bismak till kakan.
I Sverige är det inte supervanligt att grädda kakor i glasformar. Däremot har vi många pajformar i glas och porslin. Jag  upplever att kanterna på en pajdeg kasar ner mycket mer  i en sån form än om du använder en form i metall. Det beror på detta att materialet tar så lång tid på sig att värmas upp så att degen hinner smälta och kasa ner, medan i en stålform så får det supersnabbt värme vilket gör att den mycket snabbare sätter sig och stannar uppe på kanten.
Om du ska grädde i glasform så rekommenderas att du sänker värmen ca 15 grader och lägg på ca 10 minuter på tiden för att uppnå jämnast gräddning.

Svarta formar i metall och nonstick

En svart metallspringform med en non stick-beläggning kanske är den vanligaste bakformen i de svenska hemmen. De finns ofta att köpa väldigt billigt till och med på ICA. Metallen värms upp snabbt och de gräddar hyffsat jämnt. Den svarta färgen gör dock att formen absorberar värme väldigt snabbt och det gör att du får väldigt mycket färg på kanter och botten av din kaka. Det kan också göra att kanterna på kakan gräddas helt klart medan mitten av kakan fortfarande är rå. Det som händer då är att mitten av kakan skjuter upp och du får en kulle på din kaka. Den svarta metallen tar också längre tid för sig att svalna så det finns risk att din kaka fortsätter att gräddas efter att du tar ut den ur ugnen.

Aluminiumformar

Aluminium har fått dåligt rykte att vara farligt att använda i matlagning och bakning och att det även reagerar med exempelvis syror som citrus och kakao och kan ge en bismak till det du bakar. Med den nya sortens anodiserad aluminium undviker du detta. Det är ingen ytbehandling utan påverkar själva metallen och gör den helt matsäker, och mer hållbar. Aluminium drar inte åt sig värme utan snarare reflekterar den vilket ger en väldigt jämn gräddning på kakor. Om du bakar tårtbottnar så får du platta fina bottnar i aluminiumformar. De blir också kalla snabbt vilket gör att din kaka inte gräddas mer när du väl tagit ut det ur ugnen.

Andoniserad aluminium är helt klart min favorit och om du bakar mycket rekommenderar jag dig verkligen att investera i såna formar.

Här hittar du mina favoritspringformar i andoniserad aluminium från Heirol >>

Sockerkaksformar

Även sockerkaksformarna från Nordic Ware är aluminum, men väldigt mycket tjockare än exempelvis springformar i aluminium. Men skillnaden att grädda en kaka i en sån form jämfört med en svart sockerkaksform i plåt med nonstickbeläggning är helt otrolig. Dels går det nästan dubbelt så fort att grädda dem och de får en mycket jämnare gräddning, alltså inte några hårda torra kanter, utan mjukt och fint från kanten in i mitten.

Här hittar du sockerkaksformar från Nordic Ware >>

Här kan du läsa om mina bästa bakformar i olika kategorier >>

 

Här kan du läsa om allt du behöver för att baka tårtor >>

 

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Veronica

    Mycket bra redogörelser om både tid och formar! Att det är så stor skillnad på formar av olika slags material har jag aldrig tänkt på, men som du skriver är det ju helt rimligt egentligen. Blir alltid lika besviken på mina lite ojämnt gräddade sockerkakor. Från och med nu ska jag sluta ta det så personligt och investera i en bra form istället. 😄

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg