Bakelser med smak av semla

24 januari, 2020
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Rostad mandelkräm och kardemummabavarois på ett krispigt mördegskex. Ja, jag säger som det är: De smakar som semla.

Jag tänkte inte göra någon variant av semlor i år. Känner att ändå inget kan mäta sig mer originalet. Och jag skulle inte kalla detta för en variant av semla, det är ju en bakelse, det ser ju vem som helst. Men, den delar smaker med semlan.

Vi har ett krispigt mördegskex, en krämig kardemummabavarois, bavarois är förresten en slags korsning mellan pannacotta och mousse och görs som en vaniljkräm som man sedan vänder ner vispad grädde i.  I bavaroisen så gömmer sig en krämig hemmagjord kräm av rostad mandel. Jag har sedan sprayat bakelserna med vit sammetsspray, det kan man hoppa över, de är fina ändå. Och sen har jag dekorerat med rostad mandel.

Formarna som jag använt kommer från silikomart och heter ”Fashion Eclair”, de kommer med en utstickare som man kan använda till kexen. Du hittar dem hos Söders Gourmet. 

Ni missar väl förresten inte avsnittet av Bakpodden som handlar just om semlor? Lyssna på det här!

Bakelser med smak av semla

5/5(2)
Röster
Portioner: 8-10 bakelser

Ingredienser:

Mördegskex

60 g vetemjöl (1 dl)

15 g mandelmjöl (2 msk)

25 g florsocker (knappt 0,5 dl)

35 g kallt smör

1 msk kallt vatten

Rostad Mandelkräm

1 msk vispgrädde

Kardemummabavarois

2,5 gelatinblad

190 g vispgrädde (knappt 2 dl)

1 tsk grovmortlade kardemummakärnor

190 g mjölk (knappt 2 dl)

45 g strösocker (0,5 dl)

70 g äggula (3-4 st)

Dekoration

Rostade mandelspån

Instruktioner:

Mördegskex

1. Blanda allt utom vattnet i en matberedare och mixa snabbt ihop till en deg. Samla degen med vattnet.

2. Plasta in degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

3. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn)

4. Kavla ut degen, ca 3 mm tjockt, och ta ut kex som passar för den formen som du vill baka dina bakelser i.

5. Lägg på ett bakplåtspapper, gärna en silikonmatta med lufthål i, och baka i 8-10 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna helt.

Rostad Mandelkräm

1. Blanda mandelmassan med vispgrädden.

2. Häll den i en spritspåse med en liten rund tyll. Spritsa långa ”korvar” på ett bakplåtspapper, ca 1 cm tjocka. Lägg korvarna i frysen.

Kardemummabavarois

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

2. Vispa grädden löst och ställ den i kylen.

3. Koka upp mjölk, kardemummakärnor och hälften av sockret. Ställ åt sidan.

4. Vispa samman äggulorna med resten av sockret. Häll ner mjölken medan du vispar. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och ställ tillbaka på spisen. Rör hela tiden tills det når 84 grader, eller börjar bli krämigt. Rör ner gelatinbladen och sila allt ner i en bunke.

5. Kyl så snabbt som möjligt ner vätskan till 35 grader. Vänd då ner den vispade grädden.

6. Häll eller spritsa bavaroisen i silikonformar, skär lagom långa bitar av den frusna mandelkrämen och tryck ner i bavaroisen. Ställ in i frysen i minst 5-6 timmar, gärna över natten.

Dekoration

1. Tag ut bakelserna ur silikonformen när de fortfarande är helt frusna. Lägg dem på ett bakplåtspapper och spraya med sammetsspray (man kan hoppa över detta).

2. Lägg dem sedan en bakelse på varje kex. Dekorera med rostade mandelspån. Låt tina i kylen i 2-3 timmar innan du serverar.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Har du tips på silikonmatta med lufthål i som du nämner ovan?

  • Mina kakor får ingen färg alls och vill inte heller ha de längre än 10 minuter heller för att de ska bli alldeles för hårda. Tips för att få mer färg på kakorna?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg