Baka med vanilj

5 augusti, 2018

Det är klart att det godaste alltid hade varit att använda äkta vaniljstång när man ska baka med vanilj, men med tanke på att en vaniljstång kostar mellan 40 och 50 kronor nu och det vanilj i nästan alla bakverk. Just nu är vaniljen dyr och ibland svår att få tag på, inte sällan gapar hyllorna tomma när man ska köpa.

Här kommer mina tips till när jag använder vad.

Vaniljstång

The real deal. Om jag ska göra pannacotta eller vaniljkräm är detta det allra bästa och du får de signifikanta svarta prickarna, vaniljfröna. Men den är dyr och svår att få tag på, så gör det mesta av den när du väl använder den. När du använt den, lägg den i en tät burk och fyll med strösocker. Efter ett tag har du ditt eget vaniljsocker, som du antingen kan använda som det är, som strösocker med vaniljsmak, eller mixa till ett fint pulver tillsammans med vaniljstången.

Vaniljpulver

Vaniljpulver är mixad hel vaniljstång. Också ganska dyrt för en liten burk, men det är kraftfullare än vaniljsocker. En tsk motsvarar 2 tsk vaniljsocker. Vaniljpulver funkar bra i sockerkakor, muffins och mördegar. I pannacotta eller vaniljkräm eller något annat som är ljust och ”vått” färgar den dessvärre allt grått.

Vaniljpasta

Det här är en ganska ny produkt i Sverige och jag gillar den verkligen. Den säljs på tub och kostar runt 50 kr. Den består av ren vanilj i en siraps-lik pasta och blandar sig lätt i smet. 1 tsk motsvarar en liten vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker. Den här kan du använda i pannacotta och vaniljkräm och den ger de fina svarta prickarna. Väldigt användbar och min favorit. Jag använder den dock inte i torra degar, som mördeg.

Vaniljsocker

Det som är enklast att få tag på och kanske mest prisvärt. Vaniljsocker framställs genom att man doppar äkta vaniljstång i kokande vatten. Då bildas kristaller av vaniljarom som sen blandas med socker.En tsk vaniljsocker kan man slänga ner i ungefär vad som helst och funkar alldeles utmärkt när man ”vardagsbakar”, du får dock inte den där riktigt genuina smaken som du vill ha när något verkligen ska smaka vanilj och inte heller några svarta vaniljprickar att prata om.

Vaniljessens

Vaniljessens är flytande vaniljsmak på flaska. I USA är det här en av de vanligaste vaniljvarianterna. Den kan användas på samma sätt som pastan, men den ger inga prickar. Jag tycker alltid att den smakar lite artificiellt dock och använder den inte så ofta.

Vanillinsocker

Det här är en produkt som inte alls har någon äkta vanilj i sig, därför får den inte ens heta vanilj. Håll er borta från den.

Lyssna på Bakpoddens avsnitt om vanilj

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
 • Hej! Har just hittat din sida och så mycket fina recept här finns!! Tack för det. Uppskattar speciellt alla så tillbehör. Vaniljpasta har jag inte testat men det måste jag absolut. Du skriver att det är svårt att hitta vaniljstång men bara i min ICA-affär finns minst 2 olika märken. Jag köper numera på Ebay, jättefina för ca 10 kr/st. Sedan gör jag egen vaniljessens, skär itu 3-4 stänger & stoppar ner i 70 cl sprit, vodka eller rom. Skaka om ibland & låt helst stå 1 år! Min vodka är lika brun som min mörka rom nu efter 6 mån & det doftar ljuvligt. Trevlig present också!

  • A
   Emma Brink Rask

   Tack! Kul idé att göra egen essens.
   När jag skrev inlägget för typ 2 år sedan så var det brist på vanilj och ofta gapade hyllorna tomma där vaniljstången brukade vara. ?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg