Äppelpaj med mandel och kolasås

4 september, 2021

Svenska äpplen, kanel, mandel, kolassås och smuldeg. Höstens godaste äppelpaj, det måste vara denna.

Jag hade kolasås över från ett annat bakverk och kom på att det nog skulle vara gott i en äppelpaj. Och ojojoj, om det var gott! Det var fantastiskt gott!

Servera pajen lite ljummen med glass eller vaniljsås. Jag gräddade pajen i portionsformar, men du kan självklart göra denna paj i en helt vanlig pajform, ca 20-22 cm i diameter. Du hittar de små gjutjärnsformarna här.

Äppelpaj med mandel och kolasås

4.5/5(12)
Röster
Portioner: Ca 6 portioner

Ingredienser:

Kolasås

80 g ljust muscovadosocker (1 dl)

75 g sirap (1 dl)

1 dl grädde

0,5 tsk salt

25 g smör

Pajdeg

150 g vetemjöl (2,5 dl)

120 gram smör

45 g strösocker (0,5 dl)

0,5 tsk salt

Övrigt

500 g äpplen (5-6 st)

50 g hela mandlar (1 dl)

1 tsk kanel

Instruktioner:

Kolasås

1. Lägg alla ingredienser utom smöret i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter till 107 gradet, rör ner smöret och låt svalna.

Pajdeg

1. Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa till en smulig deg. Eller knip ihop allt för hand.

Montera och grädda pajen

1. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Smörj formen. Lägg äpplena i formen. Hacka mandeln och strö över, blanda med kanelen och häll sedan på kolasåsen och rör om. Smula på degen och grädda 20-25 minuter (tills pajen fått fin färg och det bubblar i fyllningen) på 180 grader varmluft (200 grader vanlig ugn). Ta ut pajen och låt den svalna något.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg