Äppelpaj med kolatäcke

9 september, 2018

äppelpaj-2

Äppelpaj med mandelmassa och ingefära omsluten från alla håll av ljuvlig pajdeg gjord av degen till kolakakor.

Så, jag är inte överförtjust i vanlig mördeg om jag ska vara helt ärlig. För mig är det ett nödvändigt ont när man ska göra en paj, men man behöver något som ska hålla inne det som verkligen är gott i en paj, nämligen innehållet.

Men! Något som verkligen är gott är kolakakor. Så jag tänkte att jag kunde använda degen till kolakakor, men som pajdeg. Jag justerade mitt favoritrecept på ingefära- och kolasnittar lite och sen körde jag! Jag fyllde pajen med riven mandelmassa, tunt skivade äpplen och lite hackad mandel. Och det blev hur gott som helst! Som en gigantisk kolakaka fylld med äppelgott.

äppelpaj-1

Det här receptet räcker till en pajform på ca 20 cm, om man tänker använda degen som botten och sen ett lock på, för att kunna lyfta ut pajen ur formen. Men om man hellre vill så kan man  använda en större form och bara lägga degen som ett lock över äpplena, alltså inte deg i botten. Det funkar utmärkt om man inte tänker sig att man ska ta ur pajen ur formen. Lika gott!

äppelpaj-4

äppelpaj-5

Ät gärna lite ljummen med en god vaniljsås.

Äppelpaj med kolatäcke

3.8/5(28)
Röster
Portioner: 6-8 portioner

Ingredienser:

Pajdeg

100 g kallt smör

45 g strösocker (0,5 dl)

40 g ljust muscovadosocker (0,5 dl)

40 g ljus sirap (2 msk)

150 g vetemjöl (2,5 dl)

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1,5 tsk malen ingefära

Fyllning

4 små svenska äpplen (väldigt tunt skivade, så att de blir mjuka i ugnen)

100 g riven mandelmassa

25 g fint hackade mandlar (0,5 dl)

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

2. Lägg alla ingredienserna i en matberedare och kör på högsta volym tills det precis går ihop till en deg.

3. Låt degen vila i kylen i minst 30 minuter.

4. Använd 2/3 av degen och kavla ut och lägg i en pajform med löstagbar botten. Eller tryck ut den med fingrarna om du hellre vill.

5. Varva äpplen, mandelmassa och hackad mandel i formen.

6. Kavla ut resterande pajdeg och lägg som ett lock över äpplena.

7. Sätt in i ugnen. Efter ca 10 minuter, sänk värmen till 125 grader och grädda i 20 minuter till.

Ät ljummen med glass eller rårörd vaniljsås till.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
3 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Josephine

    Kan man fylla pajen med något annat än äpplen tror du? T ex blåbär med lite majsmjöl? Eller blir det kanske för vattningt?

  • Gott med koladegen! Däremot tycker jag det blev något för sött med mandelmassan, så nästa gång ( för det blir det) kommer jag mlnska den och även ha i en nypa salt.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg