Äppelpaj med mandelmassa och ingefära omsluten från alla håll av ljuvlig pajdeg gjord av degen till kolakakor.
Så, jag är inte överförtjust i vanlig mördeg om jag ska vara helt ärlig. För mig är det ett nödvändigt ont när man ska göra en paj, men man behöver något som ska hålla inne det som verkligen är gott i en paj, nämligen innehållet.
Men! Något som verkligen är gott är kolakakor. Så jag tänkte att jag kunde använda degen till kolakakor, men som pajdeg. Jag justerade mitt favoritrecept på ingefära- och kolasnittar lite och sen körde jag! Jag fyllde pajen med riven mandelmassa, tunt skivade äpplen och lite hackad mandel. Och det blev hur gott som helst! Som en gigantisk kolakaka fylld med äppelgott.
Det här receptet räcker till en pajform på ca 20 cm, om man tänker använda degen som botten och sen ett lock på, för att kunna lyfta ut pajen ur formen. Men om man hellre vill så kan man använda en större form och bara lägga degen som ett lock över äpplena, alltså inte deg i botten. Det funkar utmärkt om man inte tänker sig att man ska ta ur pajen ur formen. Lika gott!
Ät gärna lite ljummen med en god vaniljsås.
Josephine
Kan man fylla pajen med något annat än äpplen tror du? T ex blåbär med lite majsmjöl? Eller blir det kanske för vattningt?
emmabrink
Säkert!
Sara
Gott med koladegen! Däremot tycker jag det blev något för sött med mandelmassan, så nästa gång ( för det blir det) kommer jag mlnska den och även ha i en nypa salt.