Jag undrar hur många äppelpajer jag kommer att hinna baka i höst? Många tror jag! Den här allt-i-ett-pajen blev riktigt smaskig. En smulpaj med inbakad vaniljkräm.
Jag tyckte dock att det blev lite för lite vaniljkräm som liksom försvann in i pajen, så jag har ökat på mängden i receptet.
RECEPT
Pajdeg
200 gram smör
4 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl havregryn
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Mixa alla ingredienser utom havregrynen i en matberedare.
3. Tryck ut 2/3 av degen i en pajform
Vaniljkräm
4 dl mjölk
4 äggulor
2 msk strösocker
2 msk maizena
3 tsk vaniljsocker
1. Blanda alla ingredienser utom vaniljsockret i en kastrull och låt det sjuda på svag värme under vispning tills det blir en tjock kräm.
2. Låt den svalna något och tillsätt sedan vaniljsockret.
Äppelfyllning
4 små svenska äpplen
2 msk farinsocker
20 gram smör
Kanel
1. Ta bort kärnor och klyfta äpplena, behåll skalet på.
2. Stek äppelklyftorna i smör, farinsocker och kanel i ett par minuter tills de har blivit något mjuka.
Montering av paj
1. Bred vaniljkrämen över den obakade pajdegen i pajformen.
2. Lägg äpplena över vaniljkrämen, ta med all vätska.
3. Blanda resterande pajdeg med havregrynen och smula över pajen.
4. Baka i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter tills pajen fått fin färg.