Äppelpaj med inbakad vaniljkräm

19 september, 2018

äppelpaj-med-vaniljkräm-5

Jag undrar hur många äppelpajer jag kommer att hinna baka i höst? Många tror jag! Den här allt-i-ett-pajen blev riktigt smaskig. En smulpaj med inbakad vaniljkräm.

äppelpaj-med-vaniljkräm-1

Jag tyckte dock att det blev lite för lite vaniljkräm som liksom försvann in i pajen, så jag har ökat på mängden i receptet.

äppelpaj-med-vaniljkräm-2

RECEPT

Pajdeg
200 gram smör
4 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl havregryn

1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Mixa alla ingredienser utom havregrynen i en matberedare.
3. Tryck ut 2/3 av degen i en pajform

Vaniljkräm
4 dl mjölk
4 äggulor
2 msk strösocker
2 msk maizena
3 tsk vaniljsocker

1. Blanda alla ingredienser utom vaniljsockret i en kastrull och låt det sjuda på svag värme under vispning tills det blir en tjock kräm.
2. Låt den svalna något och tillsätt sedan vaniljsockret.

Äppelfyllning
4 små svenska äpplen
2 msk farinsocker
20 gram smör
Kanel

1. Ta bort kärnor och klyfta äpplena, behåll skalet på.
2. Stek äppelklyftorna i smör, farinsocker och kanel i ett par minuter tills de har blivit något mjuka.

Montering av paj

1. Bred vaniljkrämen över den obakade pajdegen i pajformen.
2. Lägg äpplena över vaniljkrämen, ta med all vätska.
3. Blanda resterande pajdeg med havregrynen och smula över pajen.
4. Baka i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter tills pajen fått fin färg.

äppelpaj-med-vaniljkräm-4

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg