Äppelpaj med brynt smör och flingsalt

3 september, 2019

En uppdaterad version av den klassiska smulpajen. Äpplen, kanel, brynt smör och flingsalt.

Så himla gott med en vanlig smulpaj, men att göra det lilla extra. Som att bryna smöret och använda sig av lite brunare socker. Och så självklart med egenvispad vaniljkräm. Den här går lika fort att göra som en du köper och ska vispa, men smakar hundra gånger bättre.

Äppelpaj med brynt smör och flingsalt

3.9/5(75)
Röster
Portioner: Ca 6 portioner

Ingredienser:

Smuldeg

125 g smör

120 g vetemjöl (2 dl)

40 g havregryn (1 dl)

90 g råsocker (1 dl)

40 g ljust muscovadosocker (o,5 dl)

0,5 tsk vaniljpulver

0,5 tsk flingsalt

Äppelfyllning

600 gram skalade och urkärnade äpplen

2 tsk kanel

1 msk farinsocker

0,5 tsk flingsalt (ta mindre om du tar vanligt salt)

0,5 tsk vaniljpulver

Rårörd vaniljsås

Instruktioner:

Smuldeg

1. Bryn smöret i en gryta till det blir gyllenbrunt och luktar nötigt och gott. Låt det svalna till rumstemperatur.

2. Sätt ugnen på 200 grader varmluft (eller 225 i vanlig ugn).

3. Blanda alla andra ingredienser i en skål och tillsätt sedan smöret och blanda ihop till en smulig deg.

4. Tryck ut två tredjedelar av degen i en pajform, ca 20 cm i diameter.

Äppelfyllning

1. Dela äpplena i cm-stora tärningar och blanda med kryddorna i en skål.

2. Lägg äpplena i pajformen och smula över den sista degen på toppen.

3. Baka i ca 30 minuter tills du ser att det börjar bubbla lite i äpplena. Lägg på folie om du märker att det börjar bli för mörkt.

Njut av pajen ljummen med rårörd vaniljsås

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg