Äppelmust- och kaneldonuts

26 september, 2019

Höstiga donuts med smak av äpple och kanel, som är bakade i ugn. Lika goda men marginellt nyttigare än sina friterade syskon.

Nybakade donuts är ju så gott! Men att hålla på att fritera bakverk är faktiskt ganska meckigt. Därför har jag länge haft ögonen på en donutsplåt, så att man kan baka dem i ugnen i stället. När man friterar donuts gör man dem från jästdeg, när man bakar dem gör man dem från smet. Du kan alltså även baka dem här i helt vanliga muffinsformar. De får bara inte sin fina form då.

Har ni smakat kaneldonutsen på McDonalds nån gång? Typ så smakar de här, så goda! Jag tror inte att många skulle gissa att det inte är friterade donuts.

Äppelmusten reduceras så att man koncentrerar smakerna, annars blir smeten bara rinnig och du kommer inte känna smaken alls.

Du måste inte spritsa smeten i formen, men det är mycket enklare.

RECEPT
14 donuts

350 ml äppelmust (utan kolsyra, jag använde Kullaviks)
120 ml mjölk
0,5 tsk vitvinsvinäger
245 gram mjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
0,25 tsk muskot (kan uteslutas)
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk salt
1 ägg
65 gram socker
65 gram farinsocker
40 gram smält smör
1,5 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver

Till toppingen:
50 gram smält smör
1,5 dl socker
2 tsk kanel

1.Häll äppelcidern i en kastrull och sjud på medelvärme tills du har kvar en tredjedel, alltså drygt en dl. Det tar ungefär 20 minuter.
2. Blanda mjölken med vitvinsvinägern och låt stå i ca 10 minuter.
3. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (180 grader vanlig).
4. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, kryddor och salt i en bunke.
5. Blanda ägg, socker och farinsocker i en annan bunke. Tillsätt mjölken, den reducerade äppelmusten och vaniljpastan och rör om ordentligt.
6. Blanda de torra och de våta ingredienserna tills de gått ihop till en smet. Häll upp på en spritspåse och spritsa i en donutplåt som du smort med smör.
7. Baka i 8-10 minuter tills en sticka kommer ut torr.
8. Ta ut formen ur ugnen och låt donutsen svalna så pass mycket att du kan ta ut dem ur formen.
9. Blanda kanel och socker i en skål. Pensla donutsen på båda sidor med smör och doppa i kanel och socker.
10. De ska helst ätas direkt. Förvara dem i kyl i ett par dagar om du inte äter upp alla på en gång.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
1 kommentar
Visa kommentarer eller kommentera

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg