Äppelkaka med kardemummamousse

26 september, 2022
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En saftig äppelkaka med kanel toppad med en kardemummamousse som är stöpt i en vacker silikonform från Silikomart.

Formen heter Crown Honoré och kommer från Silikomart, den stora delen som jag har använt rymmer 240 ml, sen kan man också använda mittendelen som rymmer 30 ml till. Du hittar formen här >>

Du måste såklart inte använda en sån här form utan kan hälla moussen direkt på och över kakan.

Jag har dekorerat med chokladkulor från Valrhona, de hittar du här. Sen har jag också dekorerat med röda blad från ätbar Oxalis.

Äppelkaka med kardemummamousse

4.2/5(35)
Röster
Portioner: 5-6 bitar

Ingredienser:

Äppelkaka

90 g socker (1 dl)

60 g rumsvarmt smör

1 ägg

100 g turkisk yoghurt (1 dl)

1 tsk kanel

120 g vetemjöl (2 dl)

1 tsk bakpulver

1/4 tsk salt

1 stort äpple

Kardemummamousse

1 gelatinblad

2 dl vispgrädde

1 dl turkisk yoghurt

30 g florsocker (0,5 dl)

1 tsk mortlad kardemumma

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och smörj en form med löstagbar kant eller botten, eller en tårtring, 18 cm i diameter.

2. Rör samman alla torra ingredienser (ej sockret)och ställ åt sidan.

3. Vispa smöret och sockret i 2-3 minuter tills det blir fluffigare och ljusare.

4. Tillsätt ägget och vispa in det i smeten.

5. Rör ner yoghurten.

6. Vänd i de torra ingredienserna och rör bara tills smeten gått ihop. Det blir en väldigt tjock smet.

7. Skala och riv äpplet och rör ner i smeten.

8. Häll ner smeten i formen.

9. Grädda kakan i ca 20 minuter, tills en trästicka kommer ut torr när du känner. Låt kakan svalna och lägg sedan upp den på ett fat.

 

Kardemummamousse

1. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i minst 10 minuter.

2. Värm 0,5 dl av vispgrädden och smält sedan gelatinet där i och låt det svalna till rumstemperatur.

3. Vispa grädden luftigt och ställ åt sidan.

4. Rör samman turkisk yoghurt, florsocker och kardemumma. Blanda ner den flytande grädden med gelatinet och vänd till sist ner den vispade grädden.

5. Häll över smeten i silikonformen (eller direkt över kakan, som i så fall måste vara kvar i sin form). Sätt in silikonformen i frysen i minst 4-5 timmar (gärna över natten.

6. Ta fram formen, lossa moussen och lägg den på kakan. Dekorera med chokladkulor i mitten. Låt tina i ca 1 timme innan servering.

(Om du bara häller moussen direkt på kakan så behöver den bara sätta sig i kylen i ca 3-4 timmar innan servering.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
1 kommentar
Visa kommentarer eller kommentera
  • Jag gjorde den här till min mammas födelsedag. Undrar om ugnstemperaturen för vanliga ugn stämmer för min blev klar på ca 45 min (iochförsig så öppnade jag ugnen några ggr för att testa med tandpetare).

    Smaken bar alldeles utmärkt. Inte för söt. Min mamma gillade den också. Fin smak av kardemumma i moussen, jag minskade florsockret till 25 gram.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg