Jag fick en hel kasse med äpplen av en granne och har nu djupdykt i mina äppelexperiment. Näst på tur är denna härliga tårta med äpplen och lönnsirap. Kakan är full av äppelsmak, fyllningen är smörstekta äpplen och äppelmos och sen har vi klätt allting i en marängsmörkräm med farinsocker och lönnsirap.
Det är första gången jag spritsar en tårta med löv-tyll och det var så enkelt! Och visst blev det fint!
RECEPT
Tårtbottnar
100 gram mjukt smör
230 gram vetemjöl (ca 4 dl)
260 gram socker (ca 3 dl)
3 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljpulver
2 tsk kanel
2 dl äppeljuice
2 ägg
2 rivna äpplen
1. Sätt ugnen på 175 grader och smörj tre runda formar, ca 15 cm i diameter. (Som vanligt kan ni välja att göra en kaka i större form och dela i efterhand. Öka då bara baktiden)
2. Lägg det mjuka smöret, mjöl, socker, bakpulver, salt, vaniljsocker och kanel i en skål. Enklast i en köksmaskin med omrörare, men funkar att göra för hand också. Blanda tills det är ungefär som en smuldeg.
3. Tillsätt 1 dl äppeljuice och rör om, nu liknar det mest en deg.
4. Blanda i äggen och resterande juice och rör ihop till en jämn smet.
5. Riv ner äpplena i smeten och fyll formarna.
6. Baka i ugnen i ca 18-20 minuter.
7. Låt bottnarna svalna helt.
Äppelfyllning
2 äpplen
20 gram smör
0,5 dl farinsocker
kanel
2 dl äppelmos (här finns ett bra recept)
1. Ta bort kärnhuset och dela äpplena i cm-stora bitar.
2. Stek dem i 1-2 minuter i smöret och sockret. Addera kanel.
3. Låt svalna och blanda med äppelmoset
Lönnsirapssmörkräm
180 g äggvita (ca 5 st)
200 g farinsocker
350 g smör, rumsvarmt
2 dl lönnsirap
1 krm salt
1. Värm äggvitor och farinsocker i en skål över vattenbad till ca 60 grader, eller känn mellan fingrarna så att alla sockerkristaller har smält.
2. Ta bort från värmen och vispa tills du har en sval maräng, det tar minst 10 min.
3. Tillsätt lite smör i taget under konstant vispning på medelhög hastighet, när allt smör är tillsatt, öka till hög hastighet och vispa tills du har en glansig och fin smörkräm.
4. Tillsätt salt
5. Blanda ner lönnsirapen i en smal stråle medan du vispar på högsta hastighet.
Montera tårtan
1. Lägg en botten på ett tårtfat. Bred ett tunt lager smörkräm över och spritsa sedan en ”mur” runt med smörkräm. (Jag gjorde ingen tunt lager på min, som ni ser på bilderna, men rekommenderar det för att skilja lagren åt.)
2. Fyll i äppelfyllningen innanför ”murarna” och lägg sedan på nästa tårtbotten.
3. Upprepa
4. Stryk smörkrämen runt hela tårtan och ställ in den i kylen i 15-20 minuter.
5. Stryk ett lager till och spritsa som du vill. Jag använde mig av en lövtyll.
Förvara tårtan i kyl, men se till att ta fram den flera timmar innan den ska ätas, den är allra godast i rumstemperatur.
Rebecca
Detta receptet låter så gott!
Vilken äpplejuice och äpplemos använde du dig utav? Länken till äpplemosen fungerar inte.
Agi
Hej Brinken med de läckraste tårtorna! Ska baka din äppeltårta, undrar om du använde farinsocker i bottnarna också, fe är ganska mörka Kanske är det kanelen som gör det?
Emma Brink Rask
Hej där! Nej, jag använde bara strösocker. Men man kan byta ut en del av det mot farin om man vill.