Apelsincheesecake med pepparkaksbotten och glögg-gelé

30 november, 2018
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

apelsincheesecake-med-pepparkaksbotten-och-gloggele-2

Vet ni, den här kakan tror jag kan bli en kommande jul- och adventsklassiker. Perfekt att servera på glöggfesten, eller som dessert på julen och till och med på nyårsafton. Den har alla julens smaker i sig.

apelsincheesecake-med-pepparkaksbotten-och-gloggele-3

I botten hittar vi pepparkakor, cheesecaken har en riktigt tydlig och god apelsinsmak och sen är det hela toppat med en gelé på glögg. Jag har stöpt min gelé i min fina spiralform från Silikomart, men en sån har såklart inte alla. Det går dock precis lika bra att bara hälla gelén direkt på den kalla cheesecaken. Det blir finemang det också!

apelsincheesecake-med-pepparkaksbotten-och-gloggele-1

apelsincheesecake-med-pepparkaksbotten-och-gloggele-4

Apelsincheesecake med pepparkaksbotten och glögg-gelé

3.9/5(39)
Röster
Portioner: 6-8 portioner

Ingredienser:

Pepparkaksbotten

100 gram pepparkakor

40 gram smör

Apelsincheesecake

3 gelatinblad

150 gram cream cheese

100 gram socker (drygt 1 dl)

Saft och zest från 2 apelsiner

150 gram vit choklad

1,5 dl vispgrädde

Glögg-gelé

4 dl saftglögg

2 gelatinblad

Instruktioner:

Pepparkaksbotten

1. Mixa pepparkakorna i en matberedare.

2. Tillsätt smöret och mixa till en deg.

3. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form med avtagbar botten, ca 16 cm.

4. Tryck ut pepparkaksmassan i botten och upp på kanterna i formen.

5. Ställ i formen i kylen.

Apelsincheesecake

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 minuter.

2. Tvätta apelsinen noga och riv sedan skalet och lägg åt sidan.

3. Pressa saften från apelsinen och lägg i en kastrull och värm till kokpunkten och smält sedan gelatinet däri och ställ åt sidan för att svalna.

4. Mortla apelsinzesten tillsammans med 1 msk av sockret tills det blir en massa.

5. Blanda apelsinmassan med resten av sockret och cream cheesen och vispa luftigt.

6. Smält chokladen och blanda i ostmassan.

7. Rör i apelsinsaften i ostmassan.

8. Vispa grädden försiktigt och blanda med ostmassan.

9. Häll ostmassan på pepparkaksbotten och ställ in i kylen eller frysen tills den satt sig, det tar ca 4 timmar.

Glöggelé

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 minuter

2. Häll glöggen i en kastrull och koka ned tills du har 2 dl glögg kvar.

3. Smält gelatinet i den varma glöggen och låt den svalna något. Häll den sedan i en spiralform eller direkt över cheesecaken i formen. Se bara till att cheesecaken har stelnat först.

4. Låt stelna i kylen i 3-4 timmar.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
5 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Jennifer

    Fryser du gelén om den är i spiralformen, eller håller den ihop om man ”bara” låter den stelna i kyleno sen pillar ur den från formen? 😊

  • Hej, jag undrar vad det betyder att ”8. Vispa grädden försiktigt”? Skall man vispa på låg hastighet och hur ska den se ut när den är färdig? Tack för hjälpen!

    • A
      Emma Brink Rask

      Lättvispad och fluffig men inte för hårt. Det ska bli märken efter vispen men inte mycket mer än så.

  • PetraJulijana

    Hej! Jag undrar om man kan frysa den här ljuvliga kakan.

Lämna ett svar till Emma Brink Rask (Avbryt svar)

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg