Änglamat med lingon och drömmar

26 oktober, 2023
Foto: Lina Eidenberg Adamo

Varva kardemummadrömmar med vispad grädde och rårörda lingon och du har en ljuvligt enkel och god dessert som blir lyxig bara genom att den serveras i vackra glas.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Änglamat är kanske en av våra äldsta och enklaste desserter. Den var populär innan frysboxen och därmed glassen uppfanns. Den kallas också Giftas och består av valfria smulade kakor, sylt och vispad grädde. Den är räddaren i nöden när tiden eller utrustningen är knapp. Och det finns en orsak till varför den fortfarande är poppis efter mer än hundra år.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Du kan göra normalstora drömmar och bryta dem i stycken, men jag tycker att det blir gulligt att baka minismå drömmar istället. Du kommer att få drömmar över, de går fint att frysa eller att förvara i en tät burk i rumstemperatur i upp till två veckor (om du klarar att spara dem så länge).  

Receptet är ursprungligen publicerat i min bok: Desserter

Kolla in mina andra desserter i glas här >>

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Änglamat med lingon och drömmar

Va först med att betygsätta :)
Röster
Portioner: 6 portioner

Ingredienser:

Kardemummadrömmar

2 tsk hel kardemumma

50 g rumstemperat smör

135 g strösocker (1 ½ dl)

½ tsk vaniljsocker

50 g rapsolja (½ dl)

90 g vetemjöl (1 ½ dl)

½ tsk hjorthornssalt

Rårörda lingon

100 g lingon

1 tsk vaniljpasta

20 g muscovadosocker (2 msk)

Grädde

200 g vispgrädde (2 dl)

100 g creme fraiche 12% fett (1 dl)

30 g florsocker (½ dl)

Instruktioner:

Drömmar

Sätt ugnen på 135 grader varmluft (150 grader vanlig ugn). Stöt kardemumman i en mortel tills den är finmald. Vispa smör, socker och vaniljsocker med en elvisp i 2-3 minuter. Tillsätt oljan lite i taget och rör emellan. Blanda mjölet, kardemumman och hjorthornssaltet i en skål och vänd sedan ner mer resten. Rulla degen till små kulor och lägg på ett bakplåtspapper på en plåt, om degen är för lös, sätt in den i kylen en stund. Grädda i mitten av ugnen i 15-17 minuter. Låt kakorna svalna.

Rårörda lingon

Vänd samman lingon (frusna går finfint), vaniljpasta och muscovadosocker i en skål och låt stå framme i rumstemperatur i ett par timmar. Rör emellanåt.

Grädde

Häll vispgrädde, creme fraiche och florsocker i en bunke och vispa med elvisp tills det blir fluffigt.
Varva grädde, lingon och drömmar i glas. Servera direkt.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hei,

    nå skal jeg prøve ut denne som dessert i jula og vil gjerne lage drömmarne (?) på forhånd. Hvor lenge holder de seg tror du?

    Jeg har forresten prøvd mange av dine oppskrifter, og de blir alltid helt fantastisk gode! Det er alltid perfekt balanse mellom smaker, gode teksturer og i tillegg ser de så flotte og fancy ut (selv om de ikke alltid har vært vanskelige å lage). Veldig glad for at jeg fant bloggen din!

    God jul,
    Vilde

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Drömmarna håller i ett par veckor i rumstemperatur.
      Tack! ????

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg