Krämig ananascheesecake med söt kiwibärkompott och en mjuk pistagemarängbotten. En pigg dessert som är lika god att äta som den är vacker att titta på.
Jag är allergisk mot vanliga kiwis, fast jag verkligen gillar smaken på den så kan jag inte äta dem. Men kiwibären, som finns att köpa under ett par månader på hösten kan jag äta! De är inte större än körsbärstomater och man äter dem hela som de är. De smakar kiwi, fast lite mjukare, sötare och mildare. Du kan läsa mer om dem här.
Jag mixade dem i en kompott och skivade några som dekoration till tårtan.
Jag valde att göra hela tårtan med vegegel, för jag vill kunna anpassa till dem som inte kan använda gelatin. Jag måste dock säga att jag inte är helt nöjd med konsistensen som jag upplever blir lite mer grynig och ser lite skuren ut. Dessutom blir moussen/cheesecakekrämen tjockare direkt och därför svårare att få riktigt snyggt och fint slutresultat. Men det sagt så kan du själv välja om du vill använda vegegel eller gelatin.
Eftersom jag gjorde kakan i en silikonform så var jag tvungen att frysa den för att få ut den ur formen, och kiwibären som är skivad tappar lite av sin spänst av det, det kan vara bra att känna till.
Ananasjuice hittade jag färdig på tetrapack, jag kokade ner den till hälften för att få lite starkare smak på den, den blir ganska brun då, men det är inget som märks när man häller ner den i cheesecaken.