Ananascheesecake med pistage och kiwibär

5 september, 2021
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Krämig ananascheesecake med söt kiwibärkompott och en mjuk pistagemarängbotten. En pigg dessert som är lika god att äta som den är vacker att titta på.

Jag är allergisk mot vanliga kiwis, fast jag verkligen gillar smaken på den så kan jag inte äta dem. Men kiwibären, som finns att köpa under ett par månader på hösten kan jag äta! De är inte större än körsbärstomater och man äter dem hela som de är. De smakar kiwi, fast lite mjukare, sötare och mildare. Du kan läsa mer om dem här.

Jag mixade dem i en kompott och skivade några som dekoration till tårtan.

Jag valde att göra hela tårtan med vegegel, för jag vill kunna anpassa till dem som inte kan använda gelatin. Jag måste dock säga att jag inte är helt nöjd med konsistensen som jag upplever blir lite mer grynig och ser lite skuren ut. Dessutom blir moussen/cheesecakekrämen tjockare direkt och därför svårare att få riktigt snyggt och fint slutresultat. Men det sagt så kan du själv välja om du vill använda vegegel eller gelatin.

Eftersom jag gjorde kakan i en silikonform så var jag tvungen att frysa den för att få ut den ur formen, och kiwibären som är skivad tappar lite av sin spänst av det, det kan vara bra att känna till.

Ananasjuice hittade jag färdig på tetrapack, jag kokade ner den till hälften för att få lite starkare smak på den, den blir ganska brun då, men det är inget som märks när man häller ner den i cheesecaken.

Ananascheesecake med pistage och kiwibär

3.5/5(4)
Röster
Portioner: 6-8 portioner

Ingredienser:

Pistagemarängbotten

50 g riven kokos

50 g pistagenötter

50 g florsocker

0,5 msk maizena

50 g äggvita

1 msk florsocker

Kiwibärpuré

100 g kiwibär

15 g florsocker (1/4 dl)

0,5 tsk vegegel (eller 0,5 gelatinblad)

Ananascheesecake

Resten av påsen vegegel (eller 3 gelatinblad)

2 dl reducerad ananasjuice (reducerad från 4 dl)

150 gram vit choklad

1,5 dl vispgrädde

150 gram mascarpone

30g florsocker (0,5dl)

Övrigt

1 dl kiwibär till dekoration

Instruktioner:

Pistagemarängbotten

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (180 grader vanlig ugn).  Sätt en tårtring (16 cm) på ett bakplåtspapper på en plåt och klä den med bakplåtspapper. (eller en springform)

2. Mixa nötter, kokos, florsocker och maizena tills det blir ett fint mjöl.

3. Vispa äggvitan med den lilla delen florsocker tills det blir en glansig maräng. Vänd ner nöt- och kokoksmjölet och vänd tills du har en enhetlig smet. Fördela den i formen och grädda i ca 15-30 minuter. Om du känner försiktigt med fingertopparna på kakan så märker du om den är klar. Ta ut och låt den bli helt kall.

Kiwipuré

1. Mixa kiwibären till en puré tillsammans med florsockret. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 5 minuter om du använder gelatin. Om du använder vegegel, häll det då direkt i hälften av puren. Värm i en kastrull i ett par minuter tills det tjocknat. Rör ner resten och häll i en silikonform som är ca 10 cm (kolla här vilken form jag använde). Sätt in formen i frysen.

Ananasmousse

1. Koka ananasjuicen på medelvärme tills 2 dl är kvar av 4 dl. Låt den svalna.

2. Vispa marscarpone och florsocker fluffigt.

3. Smält chokladen försiktigt och låt den svalna något.

4. Vispa grädden löst och ställ åt sidan.

5. Värm 0,5 dl av ananasjuicen och häll vegegelen där i och värm i 2-3 minuter tills det tjocknat, vispa ut med resten av juicen. (om du använder gelatin, blötlägg den och smält den sen i 0,5 dl av juicen).

6. Ta ut kiwipurén och lägg den i mitten av din form på botten. Skiva kiwibär och lägg ut runt om och på sidan av formen.

7. Vispa ner den smälta chokladen i marscarponen och sedan juicen. Vänd till sist ner grädden. Häll allt på en spritspåse och spritsa ut i formen. Se till att du kommer åt med cheesecake runt om alla bärskivor.
Fyll på med alla cheesecake och tryck till sist ner pistagebotten i cheesecaken så att du får en slät yta (botten). Frys cheesecaken i 4-5 timmar.

8. Ta loss cheesecaken ur den frusna formen och lägg på ett fat. Låt den tina i kylen i 4-5 timmar. Serveras kall.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg