En klassisk amerikansk chicken pot pie är comfort food när det är som bäst. Under en dubbel pajdeg med timjan gömmer sig en smarrig kycklinggryta med purjolök, ärtor och morötter.
Jag älskar verkligen matpaj och kycklingpaj är ju bara så gott. Min man gör helt magiska kycklingpajer. Efter att ha varit en del i USA så är jag väldigt förtjust i deras chicken pot pie. I många andra länder så fyller man ofta matpajerna med olika typer av grytor, något vi kanske inte är så vana vid här hemma. Till exempel så är det ju supergott med exempelvis en chicken tikka masala inbakad i en paj.
Men här körde jag en hyffsat klassisk amerikansk kycklingpaj och det kan tyckas att den blir lite blek i smaken, men ibland är det precis vad man vill ha när det kommer till comfort food, allt måste inte vara superstarkt och kryddigt. Med god fond, vin, grädde och färska örter får den här pajen ändå en magiskt god smak.
Det är enkelt nu att köpa färdig pajdeg, men jag rekommenderar dig ändå att göra egen, det är inte svårt och smakar så mycket bättre. Jag gjorde här en pajdeg med en del ägg i. Äggen gör dels att degen blir lite mer elastiskt och enklare att kavla och det gör också att den fluffar upp sig lite mer i ugnen och blir lite mer porös än en deg som bara har vatten. Det du däremot kanske mister med så här mycket ägg i degen är sprödhet. Men man kan inte få allt!
Du ska egentligen inte behöva förbaka skalet, men då jag verkligen hatar obakad deg i pajer och när den ska fyllas med en så här pass våt fyllning så vågade jag inte chansa utan förbakade skalet i 10 minuter. Jag lät en del av pajdegen hänga över kanten när jag gräddade den så att den inte skulle kasa ner (jag såg också till att den var helt genom frusen innan jag satte in den i ugnen). I och med att jag ändå nyper av kanterna när jag lagt på locket så gjorde det inget att det hängde utanför.
Det kan vara bra att påpeka att det verkligen blir skillnad på degen beroende på vilken form du gräddar den i. Här gräddar jag i en tunn plåtform som leder värme väldigt bra, då går det fort. Om du använder en porslins eller glasform så tar det längre tid för den att blir varm, den leder värme sämre och då rekommenderar jag dig verkligen att förgrädda bottenskalet innan du lägger i fyllningen.
En form likt min med löstagbar botten hittar du här >>
Du kan göra pajen någon dag i förväg och sedan bara låta den stå i ugnen på 100 grader i en timme innan den ska serveras. Servera gärna med en fräsch grönsallad.
Här hittar du min supersmarriga och populära krämiga tacopaj >>