Amerikansk kycklingpaj

22 februari, 2022
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En klassisk amerikansk chicken pot pie är comfort food när det är som bäst. Under en dubbel pajdeg med timjan gömmer sig en smarrig kycklinggryta med purjolök, ärtor och morötter.

Jag älskar verkligen matpaj och kycklingpaj är ju bara så gott. Min man gör helt magiska kycklingpajer. Efter att ha varit en del i USA så är jag väldigt förtjust i deras chicken pot pie. I många andra länder så fyller man ofta matpajerna med olika typer av grytor, något vi kanske inte är så vana vid här hemma. Till exempel så är det ju supergott med exempelvis en chicken tikka masala inbakad i en paj.

Men här körde jag en hyffsat klassisk amerikansk kycklingpaj och det kan tyckas att den blir lite blek i smaken, men ibland är det precis vad man vill ha när det kommer till comfort food, allt måste inte vara superstarkt och kryddigt. Med god fond, vin, grädde och färska örter får den här pajen ändå en magiskt god smak.

Det är enkelt nu att köpa färdig pajdeg, men jag rekommenderar dig ändå att göra egen, det är inte svårt och smakar så mycket bättre. Jag gjorde här en pajdeg med en del ägg i. Äggen gör dels att degen blir lite mer elastiskt och enklare att kavla och det gör också att den fluffar upp sig lite mer i ugnen och blir lite mer porös än en deg som bara har vatten. Det du däremot kanske mister med så här mycket ägg i degen är sprödhet. Men man kan inte få allt!

Du ska egentligen inte behöva förbaka skalet, men då jag verkligen hatar obakad deg i pajer och när den ska fyllas med en så här pass våt fyllning så vågade jag inte chansa utan förbakade skalet i 10 minuter. Jag lät en del av pajdegen hänga över kanten när jag gräddade den så att den inte skulle kasa ner (jag såg också till att den var helt genom frusen innan jag satte in den i ugnen). I och med att jag ändå nyper av kanterna när jag lagt på locket så gjorde det inget att det hängde utanför.

Det kan vara bra att påpeka att det verkligen blir skillnad på degen beroende på vilken form du gräddar den i. Här gräddar jag i en tunn plåtform som leder värme väldigt bra, då går det fort. Om du använder en porslins eller glasform så tar det längre tid för den att blir varm, den leder värme sämre och då rekommenderar jag dig verkligen att förgrädda bottenskalet innan du lägger i fyllningen.

En form likt min med löstagbar botten hittar du här >>

Du kan göra pajen någon dag i förväg och sedan bara låta den stå i ugnen på 100 grader i en timme innan den ska serveras. Servera gärna med en fräsch grönsallad.

Här hittar du min supersmarriga och populära krämiga tacopaj >>

Amerikansk kycklingpaj

4.4/5(7)
Röster
Portioner: 6 portioner

Ingredienser:

Pajdeg

200 g kallt smör

360 g dl mjöl (6 dl)

0,5 dl färsk timjan

2 ägg

0,5 tsk salt

1 msk vatten (om det behövs)

Fyllning

600 g kött från grillad kyckling (ca 1 kyckling)

3 morötter

100 g gröna ärtor (ca 2 dl)

1 purjolök

2 klyftor vitlök

3 msk vetemjöl

3 msk kycklingfond +  3 dl vatten

2 dl vitt vin (kan ersättas mot vatten)

1 dl grädde

Hackad färsk timjan

Hackad persilja

salt och peppar

Övrigt

Ägg till pensling

Instruktioner:

Pajdeg

1. Lägg smör, mjöl och salt i en matberedare och kör snabbt ihop det till en smulig deg.

2. Tillsätt äggen och kör tills det blir en deg. Om den inte går ihop, tillsätt lite vatten. Och kör till sist ner timjan.

3. Plasta in och låt degen vila i kylen i minst 30 minuter.

4. Kavla ut hälften av degen och klä en pajform (22-24 cm), låt degen hänga över kanten med nån cm så att den inte kasar ner i ugnen. Nagga den med en gaffel. Sätt in den i frysen i 15 minuter och grädda sedan på 200 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) i 10 minuter.

5. Kavla ut resten av degen och ta ut rundlar, ca 5-6 cm i diameter. Lägg dem på ett bakplåtspapper på en bricka i frysen tills det är dags att använda dem.

6. Häll fyllningen i deg förgräddade pajskalet. Lägg på rundlarna. Först i en rad och sen en rad till lite över den första så att du täcker fyllningen. När du täckt hela pajen, tryck fingrarna mot kanten av formen så att degen går av och du får en fin kant.

7. Pensla locket med uppvispat ägg. Grädda i samma ugnstemperatur i ca 35-40 minuter tills pajen har fått en fin färg.

Fyllning

1. Skär kycklingen i mindre bitar och lägg åt sidan.

2. Skala och skär morötterna i ca cm-stora bitar. Hacka vitlöken och purjolöken och fräs tillsammans med morötterna i lite smör och olja i en stor panna. De ska inte få färg men bli lite mjuka så stek dem i ca 5-6 minuter.

3. Rör ner kycklingen och strö sedan mjölet över allt och rör om. Tillsätt all vätska och låt det hela sjuda i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

4. Rör ner ärtorna och de färska örterna och låt fyllningen svalna och sätta sig något. (Om du upplever att den är väldigt rinnig så red av den med lite maizena). Men den ska vara som en tjock gryta.

5. Häll fyllningen i pajskalet (se instruktioner ovan).

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg