Alla hjärtans dag-semlor

24 januari, 2024

Vem vill inte ha en rosa fluffig semla till Alla hjärtans dag? Bullarna är naturligt färgade med rödbeta, men nej, de smakar inte rödbeta, de smakar semla!

Förra året så bakade jag dessa smarriga rosa frallor som har blivit jättepoppis hos er, för att de är så otroligt färggranna. Jag använde rödbetsjuice som degvätska.

Då fick jag idén att göra semlor på samma sätt! Ibland, i år till exempel (2024), så infaller Fettisdagen och Alla hjärtans dag nästan samtidigt så då känns det ju effektivt att göra ett kombinerat bakverk.

Men så frågan då, smakar de rödbeta? Jag testade på ett par olika familjemedlemmar (jag berättade först inte vad färgen kom ifrån) och de sa att de inte smakade rödbeta, att när de sen visste det så kunde de känna en svag smak av det. Och det kan jag nog hålla med om, om man VET att det är rödbeta, så finns det en liten liten ton. Men mest smakar de kardemumma och semla.

Nu valde jag att ta rödbetsjuice till hela degvätskan, då blev de också knallrosa, nästan cerisa. Om man vill ta en del rödbetsjuice och resten vatten eller mjölk så kan man ju göra det, då kommer de med säkerhet inte smaka rödbeta alls och kanske få en lite mer ljusrosa färg.

Semmelbullar gräddas ju på ganska hög värme och såklart så kommer de att bli lite bruna på toppen (men hellre det än torra av för lång gräddning på låg värme). Men på locket kommer man ju ändå att pudra florsocker så det gör ju inget. Och på tal om locket, så skar jag av ett runt lock och tog ut ett hjärta med en pepparkaksform. Så tjusigt!

På dessa bilderna så ser det ut som att jag dragit i färgreglagen i Photoshop, men det har jag alltså inte, de ÄR så här cerisa, du kan se filmen på när jag gör dessa semlor på instagram här.

Här hittar du mina bästa tips till att lyckas med semlor >>

Och här hittar du mer inspiration till Alla hjärtans dag >>

Jag använde mitt vanliga recept på hemmagjord mandelmassa, för det är helt klart bäst! Man skulle också kunna tänka sig att blanda ner lite god hallonsylt i mandelmassan, men jag hade ingen sylt eller hallon hemma, annars hade jag nog gjort det!

Jag gjorde bullarna i standardstorlek för semlor, alltså 60 gram. Men egentligen gillar jag lite mindre semlor, jag gör gärna semlor som är runt 30-40 gram, och äter hellre två. Men receptet nedan är räknat på semlor på 60 gram.

Alla hjärtans dag-semlor

5/5(2)
Röster
Portioner: 18 semlor

Ingredienser:

Rosa deg

250 g kall eller rumstempererad rödbetsjuice (2,5 dl) (du kan byta ut en del mot vatten eller mjölk om du vill)

560 g vetemjöl special (10 dl)

90 g strösocker (1 dl)

100 g smör (kallt eller rumstempererat)

1 msk mortlad kardemumma

20 g jäst

0,5 tsk salt

1 ägg

Övrigt

5 dl vispgrädde

Florsocker

Instruktioner:

Rosa deg

1. Blanda alla ingredienserna i en degblandare. Kör först långsamt i 5 minuter, och sedan lite snabbare i 5 minuter till. Du ska ha en smidig och elastisk deg.

2. Ta ut degklumpar som väger 60 g styck. Rundriv så de blir runda och spända och lägg dem med gott om mellanrum på bakplåtspapper på plåt.  Låt dem jäsa 2-3 timmar i rumstemperatur (eller 1,5 – 2 timmar i ugnen på 30 grader. Det tar sån tid att jäsa i rumstemperatur på vintern så du kan skynda på det i ugnen. Eller kalljäsa dem över natten, läs mer här). Spraya dem gärna med vatten från en sprayflaska så att inte ytan torkar.

3. Sätt ugnen på 210 grader varmluft (220 grader vanlig ugn). Grädda i ca 8 minuter tills bullarna har fått lite färg. Ta ut och låt svalna helt innan du gör semlor av dem.

Dela det här inlägget:
5 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
 • Måste prova baka dessa! Tror du att det går att använda torrjäst istället för färsk om man värmer degvätskan till ca. 50grader?

  • A
   Emma Brink Rask

   Absolut, men du behöver inte värma den till 50 grader. Fingervarmt räcker gott och väl.

 • Så fina! Måste testas! Hur gör du för att få grädden så fin? Några tips? ????

  • A
   Emma Brink Rask

   Vispa långsamt (gärna för hand, eller på de lägsta stegen på en elvisp) och sluta när du tror att den är lite för lös. Ta de sista visptagen för hand så att du inte riskerar att övervispa. Tänk på att grädden också blir tjockare i spritspåsen.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg