Vem vill inte ha en rosa fluffig semla till Alla hjärtans dag? Bullarna är naturligt färgade med rödbeta, men nej, de smakar inte rödbeta, de smakar semla!
Förra året så bakade jag dessa smarriga rosa frallor som har blivit jättepoppis hos er, för att de är så otroligt färggranna. Jag använde rödbetsjuice som degvätska.
Då fick jag idén att göra semlor på samma sätt! Ibland, i år till exempel (2024), så infaller Fettisdagen och Alla hjärtans dag nästan samtidigt så då känns det ju effektivt att göra ett kombinerat bakverk.
Men så frågan då, smakar de rödbeta? Jag testade på ett par olika familjemedlemmar (jag berättade först inte vad färgen kom ifrån) och de sa att de inte smakade rödbeta, att när de sen visste det så kunde de känna en svag smak av det. Och det kan jag nog hålla med om, om man VET att det är rödbeta, så finns det en liten liten ton. Men mest smakar de kardemumma och semla.
Nu valde jag att ta rödbetsjuice till hela degvätskan, då blev de också knallrosa, nästan cerisa. Om man vill ta en del rödbetsjuice och resten vatten eller mjölk så kan man ju göra det, då kommer de med säkerhet inte smaka rödbeta alls och kanske få en lite mer ljusrosa färg.
Semmelbullar gräddas ju på ganska hög värme och såklart så kommer de att bli lite bruna på toppen (men hellre det än torra av för lång gräddning på låg värme). Men på locket kommer man ju ändå att pudra florsocker så det gör ju inget. Och på tal om locket, så skar jag av ett runt lock och tog ut ett hjärta med en pepparkaksform. Så tjusigt!
På dessa bilderna så ser det ut som att jag dragit i färgreglagen i Photoshop, men det har jag alltså inte, de ÄR så här cerisa, du kan se filmen på när jag gör dessa semlor på instagram här.
Här hittar du mina bästa tips till att lyckas med semlor >>
Och här hittar du mer inspiration till Alla hjärtans dag >>
Jag använde mitt vanliga recept på hemmagjord mandelmassa, för det är helt klart bäst! Man skulle också kunna tänka sig att blanda ner lite god hallonsylt i mandelmassan, men jag hade ingen sylt eller hallon hemma, annars hade jag nog gjort det!
Jag gjorde bullarna i standardstorlek för semlor, alltså 60 gram. Men egentligen gillar jag lite mindre semlor, jag gör gärna semlor som är runt 30-40 gram, och äter hellre två. Men receptet nedan är räknat på semlor på 60 gram.
Frida
Måste prova baka dessa! Tror du att det går att använda torrjäst istället för färsk om man värmer degvätskan till ca. 50grader?
Emma Brink Rask
Absolut, men du behöver inte värma den till 50 grader. Fingervarmt räcker gott och väl.
Frida
Vad bra! Då ska jag testa det. Tack för snabbt
svar:)
C
Så fina! Måste testas! Hur gör du för att få grädden så fin? Några tips? ????
Emma Brink Rask
Vispa långsamt (gärna för hand, eller på de lägsta stegen på en elvisp) och sluta när du tror att den är lite för lös. Ta de sista visptagen för hand så att du inte riskerar att övervispa. Tänk på att grädden också blir tjockare i spritspåsen.