Alla hjärtans dag-bakelser med hallon och choklad

28 januari, 2020
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Choklad och hallon är det givna kärleksparet på Alla Hjärtans dag. Här samsas de i en moussebakelse som kommer att få din älskling på fall.

Kanske tog jag i lite väl från tårna när jag skapade det här bakelsen för Alla Hjärtans Dag, men ska det vara så ska det. Och Alla Hjärtans Dag är ju en av de klycshigaste dagar vi har så då kan väl den få en klyschig bakelse?

Vi har en saftig chokladkaka med hallonsylt och en krämig chokladganache som gömmer sig i ett hjärta av hallonmousse. Ovanpå sig har den fått en glaze och sen har jag lagt den på kristalliserad choklad på ett fat.

Hjärtformarna i silikon hittar ni hos Söders Gourmet och de kommer också med en utstickare i två storlekar så att man kan ta ut kakor att stoppa i bakelsen eller lite större att lägga bakelsen på.

Ganachen som är inne i moussen har jag stöpt i små kupolformade silikonformar. De finns också hos Söders Gourmet. 

Alla hjärtans dag-bakelser med hallon och choklad

4.1/5(28)
Röster
Portioner: 8 bakelser

Ingredienser:

Kristalliserad choklad

Mjölkchokladganache

50 g mjölkchoklad

50 g vispgrädde

Chokladkaka

60 g vetemjöl (1dl)

90 g strösocker (1 dl)

1 tsk bikarbonat

1 krm salt

1 tsk vaniljsocker

30 g kakao (0,75 dl)

1 litet ägg

60 g vegetabilisk olja (0,6 dl)

100 g hett vatten (1 dl)

1 dl hallonsylt

Hallonmousse

2 gelatinblad (jag använder Dr Oetkers)

100 g hallonpuré (1 dl) (Frusna hallon som jag kokat upp, mixat och silat)

100 g socker (drygt 1 dl)

2 dl vispgrädde

1 dl turkisk yoghurt

Hallonglaze

3 gelatinblad

75 g vit choklad

50 g vispgrädde (0,5 dl)

25 g hallonpuré (0,25 dl) (Frusna hallon som jag kokt upp, mixat och silat)

75 g socker (knappt 1 dl)

75 g glykossirap (0,5 dl)

Instruktioner:

Mjölkchokladganache

1. Värm tillsammans i mikron eller i en kastrull tills det gått ihop till en blank ganache. Häll i en silikonform med små kupoler, och ställ in i frysen. Du behöver 16 halva klot, som du sedan när de är frusna, sätter ihop till helt runda klot och stoppar i moussen.

Chokladkaka

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn). Förbered en form som är ca 15×20 cm och klä den med bakplåtspapper. (Jag rekommenderar verkligen en ställbar form, de finns bla hos bakers.se)

2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.

3. Rör samman ägg och olja och blanda det med de torra ingredienserna. Rör till sist ner det heta vattnet och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen och baka i ca 10 minuter tills kakan är genombakad. Kakan ska bara vara någon centimeter hög. Låt den svalna helt och ställ gärna in den i kylen eller frysen så blir den enklare att skära av sen.

4. Tag ut hjärtan med en utstickare (se till att de går ner i formarna), och bred ett tunt lager hallonsylt på varje hjärta. Ställ in i frysen.

Hallonmousse

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter.

2. Koka upp hälften av hallonpurén tillsammans med sockret. Smält sedan gelatinet där i och rör ner resten av purén och låt svalna till rumstemperatur.

3. Vispa grädden lätt och ställ åt sidan.

4. Rör ihop hallonpurén och yoghurten, vänd sedan försiktigt ner lite grädde i taget tills du har en slät mousse.

5. Häll eller spritsa mousse upp till hälften i formarna. Tag fram chokladganachen och gör två halvklot till ett genom att fästa ytorna mot varandra, tryck ner ett klot i hallonmoussen. Häll på mer mousse och tryck sedan ner chokladkakan med hallonsylten nedåt i varje form. Fyll sedan på med mousse upp till kanten.

6. Ställ in i frysen i 5-6 timmar, gärna över natten. Tag sedan fram dem, ta ut dem ur formarna och lägg dem på ett galler när du är redo att hälla glazen över dem.

Hallonglaze

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter.

2. Finhacka chokladen och lägg den i en hög bunke.

3. Koka upp grädde, hallonpuré, socker och glykossirap. Smält sedan gelatinet där i och häll över chokladen. Mixa till en jämn glaze, se till att inte få några bubblor i moussen, det gör du genom att inte gå upp och ner med mixerna utan hela tiden hålla den under ytan med lite lutning.

4. Låt glazen svalna till ca 37-38 grader och häll den sedan över de frusna bakelserna.

5. Lägg sedan bakelserna på den kristalliserade chokladen som du lagt ut på tallrik. Dekorera med strössel om du vill.

Dela det här inlägget:
14 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Gjorde denna glaze idag men den blev jättetjock. Tyckte den kändes väldigt tjock direkt jag hade mixat den med chokladen, även fast den fortfarande var väldigt varm. Har du nån aning om varför det kan ha blivit så? När den väl svalnat till rätt temperatur gick den knappt att hälla…men dom är förhoppningsvis goda ändå 😋

    • A
      Emma Brink Rask

      Då måste du missat med mängden av någon av ingredienserna. Den blir ganska rinnande.

  • Tack snälla för svar.

    Jo, undrar en sak. När man söker på mirror glaze får man flest träffar på den som görs med kondenserad mjölk.
    Har du prövat det receptet?
    Undrar vilket som är bäst/skillnad?

    Denna ovan kändes så lätt att göra, så varför byta men blir det någon skillnad mellan dessa, vet du?

    Ha en fin dag

    • A
      emmabrink

      Det är två olika varianter, jag gillar båda, men kanske den här lite bättre. Konsistensmässigt eller att jobba med dem är ungefär detsamma.

  • De blev så bra!!

  • Gjorde dessa i morse och glaze var ju hur roligt och lätt som helst, här skall glazeas mera.
    Men en sak som jag undrar är detta, hallonpuren var så himla knallröd och fin men när den blandades med grädde och vit choklad så blev den helt grådaskig?
    Var det för jag använde svenska hemplockade hallon, eller grädden eller fabrikat på chokladen?
    Har detta hänt dig?

    Det slutade med att jag tog i lite pastafärg så blev det jättebra iallafall men hade velat ha den knallröda och naturliga färgen men men huvudsaken är att de blev riktigt fina.
    Tack för att jag äntligen fick tummen ur och glazade, tänkt på det i evigheter men aldrig kommit till skott.

    Happy Valentine’s Day.

    • Min chokladganache fryser inte. Den har stått i frysen 1,5 dygn men när jag ska ta ut kloten är konsistensen som seg kola ungefär. Vad har jag gjort för fel? 😁

      • A
        Emma Brink Rask

        Då är det för varmt i din frys. Prova satt sänka temperaturen eller lägga formarna länge in.

    • A
      emmabrink

      Ja, det är alltid trixet när saker blandas med grädde eller vit choklad. Ibland får man hjälpa till lite med en gnutta pastafärg.

  • Så fina! Ska försöka mig på dessa till alla hjärtans. Kan man alltså förbereda allt förutom glazen?

    • A
      emmabrink

      Precis! Du kan förbereda glazen också och ha den i kylen och sen bara värma upp den till rätt temperatur när du ska hälla den på bakelserna.

      • Tack👍🏻 En fråga till bara:) Häller man glazen på den frysta bakelsen och sen äter direkt eller ska de stå i rumstemperatur ett tag först?

        • A
          emmabrink

          Man häller på den frysta bakelsen, sen ska den helst tina i kylen i ett par timmar innan servering.

Lämna ett svar till Emma Brink Rask (Avbryt svar)

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg