Har du provat att baka moussetårta? Här ger jag mina bästa tips för att lyckas.
Att göra tårtor med mousse som en del av fyllningen, eller där moussen spelar huvudrollen är väldigt gott och går att variera hur mycket som helst. Det finns dock några saker man kan tänka på för att få det bästa resultatet. Här kommer mina tips!
Tänk på att ha det tyngsta underst
Om man vill ha en tårta där man varvar mousse och bottnar så ska man tänka på att ha luftiga och lätta bottnar. Att exempelvis lägga en tung browniebotten över ett lager med mousse funkar ofta inte så bra, då moussen inte klara hålla formen under tungt tryck. Vill man ha brownie är det bättre att ha den som botten med ett lager mousse över, och kanske sen en lättare tårtbotten till om man vill.
Var försiktig med gelatinet
Ja, du måste ha gelatin för att moussen ska hålla ihop och hålla formen, men mousse ska vara krämigt, inte dallrigt som en pudding. Så använd inte mer gelatin än du verkligen behöver, för att få en luftig och krämig mousse. Hur mycket gelatin man behöver beror på hur mycket vätska du har, om du har mörk, ljus eller vit choklad. Man får prova sig fram!
Vispa inte grädden för hårt
Det här är det vanligaste felet många gör när de gör mousse. Jag har till och med sett flera recept där det står att man ska vispa grädden hårt. Det ska man absolut inte! Då får man en grynig mousse. Det man är ute efter är en len och fin mousse. Grädden ska vispas så mycket att det blir märken efter vispen, men som går ihop igen om du slutar vispa, alltså mycket mindre vispad än många tror. Det som händer är att när du blandar grädden med exempelvis fruktmassan eller chokladen sen är att du blandar om i den igen och då tjocknar den ytterligare. Har du då vispat den hårt från början så får du en grynig mousse. När moussen är klar att stöpas så ska den vara luftig och fluffig men också ganska lös, på så sätt får du en jämn yta och en krämig mousse.
Tårtplast är guld
Många har inte remsor av tårtplast hemma, men det går numera att beställa på ganska många webbshoppar som säljer baktillbehör. Här finns de till exempel! De kostar inte många kronor och går fint att diska och återanvända. Du kan också köpa overheadfilm och klippa och tejpa. Remsorna underlättar när du gör moussetårta och framförallt ger de en snyggare och slätare finish än om du exempelvis använder tunn plastfilm som ger rynkiga kanter.
Frys tårtan
Det går fint att bara låta sin tårta stelna i kylen, men om man låter den stelna i frysen och tar bort den från plast och form när den är frusen så får man ett mycket finare restultat. Jämt, blankt och fint. Och har du gjort dekorationer med mousse i silikonformar så måste de tas ut ur formarna och läggas på tårtan när de är frusna, för att behålla sin fina form.
Ta gärna fram tårtan och dekorera den på morgonen när den är frusen och låt den sedan tina långsamt i kylen tills den ska ätas. Det tara 3-4 timmar.
Lyssna på Bakpoddens avsnitt om Moussetårtor
Här är mina bästa moussetårtor
Morotskaka med basilika- och limecheesecakemousse
Alla hjärtans-bakelser med hallon och choklad
Chokladbrownie med saffransmousse
Passionstårta med chokladpannacotta och kokosbotten
Brownietårta med björnbärsmousse
Chokladmoussetårta med kolasås och karamelliserade popcorn
Nöt- och kolabotten med svart vinbärsmousse
Nötmaräng- och kolabotten med mango- och passionsmousse
Champagnetårta med peach melba
Följ @brinkenbakar på Instagram för fler inspirerande bilder och inblick bakom bak-kulisserna!
Isabelle
Jag ska transportera ett par tårtor en sträcka som tar ca 1 h bilresa. Tänker att jag tar upp och lägger på frusna kupoler mousse precis innan vi åker. Men, frågan är då, måste jag införskaffa kylväskor och ha kylklabbar runtom till transporten eller klarar de sig i kartong från fryst och sedan in i kyl eller blir det för snabb upptining? Moussen är med hallon i och tänker om det är större risk att de vätskar då vid snabbare upptining.
Therese
Hej Emma!
Jag har en fråga om att frysa moussetårtor. Om jag ska göra en moussetårta med två olika lager mousse ovanpå varandra men inte har tid att fixa det på en och samma dag. Kan jag då göra första lagret och frysa in det och sedan göra nästa lager den andra dagen eller ska man sätta in den i kylen istället? Hur länge håller sig tårtan i kylen?
En annan fråga. Jag kämpar så med denna tårtplast… jag gör moussetårtor i en springform men tårtplasten vill ju aldrig stanna kvar i formen, ibland lyckas jag inte hålla den kvar längs bottnen så moussen sipprar ut eller så stannar plasten inte kvar längs kanten utan vill inåt vilket resulterar i en ojämn tårta. Hjälp, hur gör jag?
Tacksam för din hjälp! 🙂
Mvh Therese
Emma Brink Rask
Du kan absolut göra det under flera dagar och frysa emellan, så gör jag jämt.
Testa att fästa plasten med några gem längst upp så att det håller ihop och sitter på plats.
Angelica
Vilka bra tips! 😍 Hur undviker jag att tårtplasten bucklar sig inåt? Jag vill ju ha skarpa fina kanter, inte vågiga.