5 saker som påverkar tiden i ugnen

9 november, 2022

sockerkaka i nordic ware-form

Din kaka behövde vara i ugnen mycket längre än vad som stod i receptet? Eller blev bränd på kortare tid än vad som angavs? Här är 5 saker att tänka på när du gräddar kakor i din ugn.

Som receptkreatör försöker jag hamra in hos folk att tiden som anges för gräddning i ett recept enbart är vägledande och ingen exakt vetenskap. Det är så många som skriver arga meddelanden till mig för att säga att det står fel tid i receptet.  Det finns fler olika faktorer som kan påverka hur lång tid det tar för ditt bakverk att bli färdiggräddat. Här är de fem vanligaste.

Alla ugnar är olika

Ok, jag säger det igen för alla längst bak i publiken. ALLA UGNAR ÄR OLIKA! Beroende på hur gammal den är, vilket märke den har gräddar de olika. Vissa bakar väldigt ojämnt, några är varmare längre bak i ugnen, några längre fram. Dessutom så är det inte säkert att bara för att  du ställt in din ugn på 175 grader att den verkligen är 175 grader. Du måste lära känna din ugn och anpassa din bakning därefter. Ta en värmetålig termometer och lägg in den i din  ugn. Ställ in ugnen på 175 grader och se om den temperaturen verkligen stämmer. Om det visar sig att 175 grader på inställningarna visar sig betyda 180 grader i din ugn så måste du ta det med i beräkning när du bakar.

Varmluft eller över- och undervärme

Jag bakar nästan alltid med varmluft och skriver ut både den temperaturen och över- undervärme i receptet. Men de flesta skriver bara en temperatur. Då får man kanske utgå ifrån att det menar under- övervärme, men du vet inte säkert.
Varmluft är precis som det låter varm luft som cirkulerar runt i hela ugnen. Den gör att det inte spelar någon roll vart i ugnen du placerar ditt bakverk och du kan även grädda flera plåtar samtidigt. Under- övervärme betyder att ugnen skicker ut värme från toppen av ugnen och från botten. Ju högre temperaturer det rör sig om desto större skillnad är det mellan de två metoderna. Vid låga temperaturer spelar det inte så stor roll.
50 grader är samma. 75 grader i vanlig ugn motsvarar 70 i en varmluftsugn. 175 grader vanlig blir 160 grader i varmluft och 225 grader i vanlig är 200 grader i varmluftsugn.
Alltså,  om det står 175 grader i receptet och du kör 175 grader varmluft så motsvarar det runt 190 grader i en under- övervärmeugn. Om du har en ugn med varmluftsfunktion så kan du alltid välja att köra den på under- övervärme.

Temperaturen på din smet

Det blir stor skillnad i tid i ugnen om din smet är kall eller rumstemperatur. Om man i receptet har använt sig av rumstempererade ingredienser så är smeten kanske runt 20 grader. Om du använder kylskåpskalla ingredienser så är din smet kanske 10 grader. Då behöver din smet först tid på sig att gå från 10 grader till 20 grader för att bli så varm som den hade varit om du hade använt rumsvarma ingredienser. Det är ingen fara på taket om du måste använda kalla ingredienser, du måste  bara vara medveten om att kakan kommer att behöva längre tid på sig i ugnen.

Materialet på din form

Vilket material du har på din form spelar väldigt stor roll, till  och med om du har en ljus eller mörk form spelar roll för hur lång tid det kommer ta för kakan att bli klar och även hur jämnt den gräddas. Jag har skrivit mer om det här >>

Storleken på din form

Om man i receptet har använt en form som är 23 cm och du gräddar i en form som är 25 cm så kommer din kaka att bli klar snabbare  eftersom smeten blir tunnare när den blir utspridd på en större  yta. En  tunnare smet blir bakad färdigare. På samma sätt tvärtom, om du använder  en form som är 20 cm så kommer din kaka att behöva lite längre tid på sig att bli klar eftersom smeten blir tjockare och behöver mer tid på sig att gräddas.

Vill du lära dig mer om bakning, läs mina andra tips-artiklar här >>

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg